Υγεια

Τα μυστικά των Ιταλών για να τρώνε συνέχεια ζυμαρικά και να μην παχαίνουν

Ξεκινώντας με κάποιες γενικές παραδοχές να πούμε ότι τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (είτε χαμηλού είτε υψηλότερου γλυκαιμικού δείκτη- αναλόγως αν είναι λευκά ή ολικής). Οι υδατάνθρακες αποτελούν την βάση της Μεσογειακής Διατροφής, αρκεί να αποτελούνται από δημητριακά ολικής άλεσης. Τώρα, οι Ιταλοί έχουν τα ζυμαρικά όπως έχουμε εμείς το ψωμί. Τα καταναλώνουν πολύ συχνά πριν από το κυρίως πιάτο τους από κάθε μέρα έως και 3-4 φορές την εβδομάδα. Ας δούμε όπως τι κάνουν για να τα καταναλώνουν υπεύθυνα. 

  1. Δίνουν προσοχή στο μέγεθος της μερίδας

 Το μέγεθος της μερίδας των ζυμαρικών σε ένα καλό ιταλικό εστιατόριο είναι μικρό. Συνήθως το 1/3 της κανονικής μερίδας. Πολλές φορές προσφέρεται ως πρώτο πιάτο και στη συνέχεια ακολουθεί το κρέας η το κοτόπουλο ή το ψάρι. 

  1. Βράζουν σωστά τα ζυμαρικά- al dente

Το βράσιμο al dente κάνει τα ζυμαρικά να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα παραβρασμένα. Συνεπώς, καταναλώνοντας τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούμε να  χορτάσουμε με μικρότερη ποσότητα.

  1. Δίνουν προσοχή στα συνοδευτικά

 Συνήθως προτιμούν να τα συνοδεύουν με μεσογειακές πινελιές (λαχανικά της μεσογείου, θαλασσινά, όσπρια όπως φασόλια, αρωματικά βότανα, μπαχαρικά….). αυτές οι εναλλακτικές είναι και οι πιο υγιεινές. Να θυμίσουμε ότι συχνά η κουζίνα της Ιταλίας είναι αυτό που ονομάζουμε Cucina povera, δηλαδή με απλά υλικά της εποχής που είναι διαθέσιμα σε ένα σπίτι. Αυτό είναι και το μυστικό. 

  1. Μετά το φαγητό πάνε μία βόλτα

 “fare una passeggiata” λένε,  Που σημαίνει κάνε μία βόλτα μετά το γεύμα σου. Γενικά η άσκηση είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά κάποιου να διατηρήσει το βάρος του σταθερό, πέρα από όλα τα υπόλοιπα οφέλη για την υγεία. 

  1. Απολαμβάνουν με μέτρο σε συχνότητα

 Κάθε απόλαυση στη ζωή χρειάζεται μέτρο, ώστε να παραμείνει απόλαυση. Επομένως, 1-2 φορές την εβδομάδα αρκούν ως επιλογή μεσημεριανού ή δείπνου

Extra tip για λιγότερες θερμίδες:

Το ξέρω ότι οι καλοφαγάδες και οι Ιταλοί θα με μισήσουν, αλλά υπάρχει τρόπος να μειώσεις τις θερμίδες των ζυμαρικών. Βράσε τα ζυμαρικά σου και στη συνέχεια αφού κρυώσουν βάλε τα στο ψυγείο και κατανάλωσέ τα την επόμενη ημέρα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ανθεκτικό άμυλο που συμπεριφέρεται ως φυτική ίνα, δηλαδή δεν πέπτεται, άρα δεν αποδίδει θερμίδες. Αν τα ξαναζεστάνεις, το ανθεκτικό άμυλο παραμένει ως συστατικό των ζυμαρικών.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

6+1 τρόποι για να «ελαφρύνεις» το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα

Τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο η επίδραση του φαγητού που καταναλώνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές λ.χ. ότι οι ζωικές τροφές και μάλιστα το κρέας επιβαρύνει περισσότερο το...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Shine and sparkle… It’s the most wonderful time of the Year!!!

Λίγες μόνο μέρες έμειναν για τη γιορτή Των Χριστουγέννων, Τη γέννηση Του Ιησού Χριστού μας, που η διδασκαλία Του είχε να κάνει με την αγάπη!!! Αυτές οι μέρες είναι μέρες συγχώρεσης, κατανόησης, ελπίδας, και...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς να πείσω το παιδί μου να καταναλώσει φρούτα και λαχανικά;

Η πλειοψηφία των παιδιών στις ΗΠΑ δεν καταναλώνει την συνιστώμενη πρόσληψη λαχανικών (2,5 κούπες) και φρούτων (1,5-2 κούπες) την ημέρα. Πολλά παιδιά είναι επιλεκτικά και οι μελέτες δείχνουν ότι τα επιλεκτικά παιδιά δεν καταναλώνουν...
Περισσότερα
Πηγαμε / ειδαμε / ακουσαμε

«Μόνο αυτός που προχωρεί αφήνει ίχνη πίσω».

Στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στον χώρο τέχνης δ art gallery εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων που τιτλοφορείται «Μόνο αυτός που προχωρεί αφήνει...
Περισσότερα