Υγεια

7 FAQs για την κοιλιοκάκη και την δίαιτα ελεύθερη γλουτένης

  1. Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Είναι μια αυτοάνοση νόσος στην οποία η πρόσληψη γλουτένης οδηγεί σε βλάβη στο λεπτό έντερο.

2. Τι είναι η γλουτένη;

Είναι μία πρωτεΐνη κάποιων δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) που οδηγεί σε καταστροφή του εντερικού βλεννογόνου και επομένως σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών

3. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κοιλιακό άλγος

Διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή στεατόρροια

Σε συνδυασμό με:

Αναιμία

Πληγές στο στόμα

Πόνος στις αρθρώσεις

Εξανθήματα στο δέρμα

4. Ποια είναι η μοναδική θεραπεία;

 Η μοναδική θεραπεία είναι η δια βίου διατροφή ελεύθερη γλουτένης

5. Ποια δημητριακά ΔΕΝ πρέπει να  καταναλώνουν όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη;

Σιτάρι

Κριθάρι

Σίκαλη

Ίσως και βρώμη (μπορεί να είναι στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα τρία πρώτα)

Αλλά και τα προϊόντα όλων αυτών (ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά,  μπισκότα, κράκερ….)

6. Ποια αμυλούχα τρόφιμα  είναι ελεύθερα γλουτένης;

Καλαμπόκι

Ρύζι

Πατάτα

Ειδικά λειτουργικά τρόφιμα (αλεύρι, ζυμαρικά, ψωμί, μπισκότα….) στα οποία έχει αφαιρεθεί η γλουτένη

7. Τι άλλο θα πρέπει να προσέξει ο ασθενής;

Να διαβάζει καλά την διατροφική ετικέτα για τυχόν πρόσθετα (π.χ. γλουτένη μπορεί να υπάρχει σε αλλαντικά ως πρόσθετο)

Να χρησιμοποιεί σκεύη που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη (μαχαίρια, σχάρες)

Να πλένει καλά τα χέρια του και να καθαρίζει καλά τις επιφάνειες

Να απομακρύνει το νερό από τα μακαρόνια και το λάδι τηγανίσματος αν έχουν τηγανιστεί παναρισμένα προϊόντα έτσι ώστε να μην υπάρχει επιμόλυνση με γλουτένη

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα