- Τι είναι η κοιλιοκάκη;
Είναι μια αυτοάνοση νόσος στην οποία η πρόσληψη γλουτένης οδηγεί σε βλάβη στο λεπτό έντερο.
2. Τι είναι η γλουτένη;
Είναι μία πρωτεΐνη κάποιων δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) που οδηγεί σε καταστροφή του εντερικού βλεννογόνου και επομένως σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών
3. Ποια είναι τα συμπτώματα;
Κοιλιακό άλγος
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή στεατόρροια
Σε συνδυασμό με:
Αναιμία
Πληγές στο στόμα
Πόνος στις αρθρώσεις
Εξανθήματα στο δέρμα
4. Ποια είναι η μοναδική θεραπεία;
Η μοναδική θεραπεία είναι η δια βίου διατροφή ελεύθερη γλουτένης
5. Ποια δημητριακά ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνουν όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη;
Σιτάρι
Κριθάρι
Σίκαλη
Ίσως και βρώμη (μπορεί να είναι στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα τρία πρώτα)
Αλλά και τα προϊόντα όλων αυτών (ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, μπισκότα, κράκερ….)
6. Ποια αμυλούχα τρόφιμα είναι ελεύθερα γλουτένης;
Καλαμπόκι
Ρύζι
Πατάτα
Ειδικά λειτουργικά τρόφιμα (αλεύρι, ζυμαρικά, ψωμί, μπισκότα….) στα οποία έχει αφαιρεθεί η γλουτένη
7. Τι άλλο θα πρέπει να προσέξει ο ασθενής;
Να διαβάζει καλά την διατροφική ετικέτα για τυχόν πρόσθετα (π.χ. γλουτένη μπορεί να υπάρχει σε αλλαντικά ως πρόσθετο)
Να χρησιμοποιεί σκεύη που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη (μαχαίρια, σχάρες)
Να πλένει καλά τα χέρια του και να καθαρίζει καλά τις επιφάνειες
Να απομακρύνει το νερό από τα μακαρόνια και το λάδι τηγανίσματος αν έχουν τηγανιστεί παναρισμένα προϊόντα έτσι ώστε να μην υπάρχει επιμόλυνση με γλουτένη
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc


