Υγεια

Τι είναι η «μπλε» επανάσταση στη διατροφή;

Τι θα τρώμε το 2050;

Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις έως το 2050 η ανθρωπότητα θα καταναλώνει σχεδόν διπλάσια ποσότητα τροφίμων από υδάτινα οικοσυστήματα (θάλασσες, ποτάμια, λίμνες) όπως ψάρια, θαλασσινά και φύκια.

Αυτό φυσικά θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην ανθρώπινη υγεία (η διατροφή πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά είναι πιο ποιοτική με πλείστα οφέλη για την υγεία), αλλά και στο περιβάλλον (το οικολογικό αποτύπωμα είναι κατά πολύ μικρότερο και οι εκπομπές CO2 λιγότερες σε σχέση με την παραγωγή των άλλων ζωικών τροφίμων.) Ενδεικτικά να πούμε ότι , οι μυδοκαλλιέργειες και οστρακοκαλλιέργειες παράγουν τα λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου. Τέλος θετικό θα είναι και το αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού τόσο σε χώρες της Ασίας που αναμένονται να είναι οι κύριοι καταναλωτές, όσο και στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σήμεραπερισσότερα από 2500 είδη ψαριών, θαλασσινών και φυκιών αλιεύονται ή παράγονται παγκοσμίως και παρέχουν εισόδημα σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους και τροφή σε λιγο περισσότερους από 1 δις ανθρώπους.

Γιατί όμως η ψαροφαγία είναι μια υγιεινή επιλογή;

Το ψάρι και τα θαλασσινά είναι:

Πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας

Φτωχά σε κορεσμένο λίπος

Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα

Πλούσια σε βιταμίνη Β12, η οποία απαντάται στη φύση μόνο σε ζωικές τροφές και είναι χρήσιμη τόσο στην αιμοποίηση σε συνδυασμό με το φυλλικό οξύ, όσο και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος αφού είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της μυελίνης, μιας ουσίας που μοονλωνει τους νευρώνες.  

Καλή πηγή ανόργανων στοιχείων όπως ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Θα σταθούμε λίγο στα ω-3 λιπαρά οξέα των οποίων οι δράσεις ποικίλουν:

Βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια του αίματος

Καθώς το DHA (ένα από τα σημαντικά ω-3) είναι συστατικό του νευρικού ιστού, βοηθά την υγιή εγκεφαλική λειτουργία και την ανάπτυξη της όρασης και των νεύρων στα βρέφη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κατανάλωσή τους σχετίζεται εμ μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη,  νόσο του Alzheimer,  άνοια και  σακχαρώδη διαβήτη.

Μπορούν να αποτρέψουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η Περιεκτικότητα των ψαριών σε Ω-3

Εξαρτάται από:

Είδος ψαριού

Γεωγραφική περιοχή

Την εποχή αλιείας

Ποσοστό ω-3 επί των συνολικών λιπαρών

Γαύρος 22,6%

Σαρδέλα 17,5%

Γόπα 14,3%

Mαρίδα 8,5%

Aθερίνα 5,3%

Τέλος να αναφερθούμε και στα φύκια που αποτελούν την τροφή του μέλλοντος. Τα φύκια είναι:

Πλούσια σε ω-3

Πλούσια σε Ιώδιο και σε άλλα ανόργανα συστατικά.

Αναλογικά πλούσια σε πρωτεΐνη (η σπιρουλίνα αποτελέι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα)

Πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες, τοκοφερόλες, καροτενοειδή)

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτές είναι οι τάσεις της σεζόν SS2022 !

Όπως κάθε νέα σεζόν ξεκινάμε να βάζουμε σε εφαρμογή καινούριους στόχους και καινούρια όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι και στις τάσεις του μακιγιάζ και της μόδας παρατηρούμε εξίσου αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες συμβαδίζουν...
Περισσότερα
Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας Μειώστε την ζάχαρη Γιατί; Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Very Peri – the color of the year 2022!!!

2022! Ένα Νέο Έτος μόλις ξεκίνησε! Ένα Νέο Έτος που ευχόμαστε όλοι να περιέχει ακόμα περισσότερη αγάπη μέσα του, ζεστασιά, καλοσύνη, κατανόηση, αλλά και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής. Όπως κάθε χρόνο,...
Περισσότερα
Υγεια

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ότι στερείσαι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Όλοι εμείς οι διαιτολόγοι αρεσκόμαστε στο να δίνουμε διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετράμε τις θερμίδες του κουραμπιέ, του μελομακάρονου, της δίπλας, της βασιλόπιτας τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι,...
Περισσότερα