Το καλύτερο μενού για να ενισχυθεί η εγκεφαλική λειτουργία είναι αυτό που βοηθάει και την σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου. Οπότε, οτιδήποτε είναι καλό για την καρδιά, αυτομάτως είναι και καλό για τον εγκέφαλο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής μπορεί να προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την γήρανση και να βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία, την εγρήγορση του εγκεφάλου και την μνήμη. Ας δούμε όμως συγκεκριμένα 4 κατηγορίες τροφίμων που βοηθούν.
- Λαχανικά κάθε μέρα, όλη μέρα. Ιδιαίτερα τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανίδα) και τα πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι και το μαρούλι είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ το οποίο είναι «σύμμαχος» της μνήμης, φαίνεται να έχει ρόλο στην αποκατάστασή της και προστατεύει από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει την πιθανή ευεργετική του δράση στην πρόληψη του Alzheimer’s. Εκτός από τη χρήση των λαχανικών ως σαλάτες, πειραματιστείτε προσθέτοντάς τα σε φαγητά (ζυμαρικά, κρέας, σαλάτες οσπρίων) ή χρησιμοποιείστε τα ως σνακ. Συν τοις άλλοις είναι και ολιγοθερμιδικά.
- Φρούτα με σκούρα κόκκινη- μπορντώ- μωβ σάρκα. Κοινώς μούρα, σμλεουρα, φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλλα, κράνα, κεράσια…. εξαιρετικές πηγές φλαβονοειδών και ανθοκυανινών, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν την γήρανση των κυττάρων και βοηθούν στη λειτουργία της μνήμης.
- Ψάρια και θαλασσινά. Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο σολομός είναι εξαιρετικές πηγές DHA και EPA των δύο πιο δημοφιλών ω-3 που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία. Εντάξτε το ψάρι στη διατροφή σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε μικρά ψάρια τα οποία και πιο φτηνά είναι και δεν είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα. Προσθέστε στις σαλάτες και στα σάντουιτς σας το εξαιρετικό τονάκι Αλοννήσου που μπορείτε να βρείτε σε διάφορα delicatessen. Θα σας ανταμείψει τόσο γευστικά, όσο και διατροφικά. Πλούσιο σε ω-3, φτωχό σε βαρέα μέταλλα.
- Καρύδια. Τα καρύδια ως γνωστόν είναι ο ξηρός καρπός με τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Πλέον είναι και ο καρπός που βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία. Δεν σας μοιάζει και λίγο το σχήμα τους με το σχήμα του εγκεφάλου; Πολύ πλούσια πηγή φυτικών ω-3 λιπαρών οξέων. Καταναλώστε τα ως σνακ, προσθέστε τα στο γάλα, στο γιαούρτι μαζί με μουσλι και μέλι, εντάξτε τα στις σαλάτες και γενικώς όπου μπορείτε χρησιμοποιείστε τα.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc