Υγεια

Ποια βιταμίνη «κρατάει μακριά» την άνοια σύμφωνα με νέα έρευνα;

Πρόκειται για την βιταμίνη «πολυεργαλείο», για την βιταμίνη «πασπαρτού» όπως την λέω εγώ. Κάθε μέρα όλο και κάτι θα προκύψει για αυτή την βιταμίνη, αφού η δράση της ξεπερνάει κατά πολύ την απορρόφηση ασβεστίου και την υγεία των οστών. Δεν είναι άλλη από την βιταμίνη D.

Η ημερήσια λήψη βιταμίνης D μπορεί να προλάβει και να αποτρέψει την εκδήλωση άνοιας, σύμφωνα με έρευνα του Hotchkiss Brain Institute του καναδικού Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Οι επιστήμονες, που βρίσκονται πίσω από αυτήν την έρευνα, ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και στην εμφάνιση άνοιας σε περισσότερα από 12.388 άτομα στις ΗΠΑ.

Η διάμεση ηλικία όσων συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 71 έτη. Στο σύνολό τους, δε, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα άνοιας όταν ξεκίνησαν οι σχετικές μελέτες.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 37% ή αλλιώς 4.637 άτομα έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D ημερησίως. Σε αυτήν την ομάδα που έπαιρνε βιταμίνη D, οι περιπτώσεις που εμφάνισαν στην πορεία άνοια ήταν κατά 40% λιγότερες από ό,τι στην άλλη ομάδα όσων δεν έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Από τα 12.388 που πήραν μέρος στην έρευνα, τα 2.696 εμφάνισαν άνοια μέσα στο διάστημα μίας δεκαετίας. Από όσους εμφάνισαν άνοια, δε, το 75% δεν έπαιρνε βιταμίνη D. 

Πηγή: kathimerini.gr

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα