Υγεια

Ποια βιταμίνη «κρατάει μακριά» την άνοια σύμφωνα με νέα έρευνα;

Πρόκειται για την βιταμίνη «πολυεργαλείο», για την βιταμίνη «πασπαρτού» όπως την λέω εγώ. Κάθε μέρα όλο και κάτι θα προκύψει για αυτή την βιταμίνη, αφού η δράση της ξεπερνάει κατά πολύ την απορρόφηση ασβεστίου και την υγεία των οστών. Δεν είναι άλλη από την βιταμίνη D.

Η ημερήσια λήψη βιταμίνης D μπορεί να προλάβει και να αποτρέψει την εκδήλωση άνοιας, σύμφωνα με έρευνα του Hotchkiss Brain Institute του καναδικού Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Οι επιστήμονες, που βρίσκονται πίσω από αυτήν την έρευνα, ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και στην εμφάνιση άνοιας σε περισσότερα από 12.388 άτομα στις ΗΠΑ.

Η διάμεση ηλικία όσων συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 71 έτη. Στο σύνολό τους, δε, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα άνοιας όταν ξεκίνησαν οι σχετικές μελέτες.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 37% ή αλλιώς 4.637 άτομα έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D ημερησίως. Σε αυτήν την ομάδα που έπαιρνε βιταμίνη D, οι περιπτώσεις που εμφάνισαν στην πορεία άνοια ήταν κατά 40% λιγότερες από ό,τι στην άλλη ομάδα όσων δεν έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Από τα 12.388 που πήραν μέρος στην έρευνα, τα 2.696 εμφάνισαν άνοια μέσα στο διάστημα μίας δεκαετίας. Από όσους εμφάνισαν άνοια, δε, το 75% δεν έπαιρνε βιταμίνη D. 

Πηγή: kathimerini.gr

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς μπορείς να μετατρέψεις την νηστεία σε αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πάμε να διασαφηνίσουμε κάποιους όρους. Τι είναι η φλεγμονή; Πρόκειται για το σύνολο των διεργασιών του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να διορθώσει μία βλάβη (λ.χ. έγκαυμα από τον ήλιο,...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Your new make up – with the Spring’s colors!

Και να που η Άνοιξη ήρθε ξανά…Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ή της εξοχής, μπορείς να το συνειδητοποιήσεις, καθώς ο ήλιος είναι ολόλαμπρος και η θερμοκρασία έχει αυξηθεί αρκετά. Ώρα να ανανεωθούμε, και ώρα...
Περισσότερα
Υγεια

Ποιο νηστίσιμο γεύμα καταναλώνει η μακροβιότερη οικογένεια του κόσμου;

Η οικογένεια Melis από την Σαρδηνία κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας.  Την υψηλότερη συνδυασμένη ηλικία για τα 9 εν ζωή αδέρφια, η οποία είναι τα 861 έτη, με τον μεγαλύτερο αδερφό να έχει πατήσει...
Περισσότερα