Οφέλη για την υγεία και πώς να το μαγειρέψεις
- Έχει αντικαρκινική δράση. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση του μπρόκολου σχετίζεται με την πρόληψη διάφορων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του στομάχου, του π εντέρου, του προστάτη και του πνεύμονα. Στο μπρόκολο περιέχεται μια ουσία που ονομάζεται γλυκοραφανίνη, η οποία στον ανθρώπινο οργανισμό με την βοήθεια ενός ενζύμου, της μυροσινάσης, διασπάται στην δραστική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Η γλυκοραφανίνη και ιδιαίτερα η σουλφοραφάνη έχουν αποδειχθεί πως έχουν μια ισχυρή αντικαρκινική δράση. Το μπρόκολο περιέχει επίσης μια ουσία, η οποία ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C). Ένα ακόμη σημαντικό αντικαρκινικό φυτοθρεπτικό, του οποίου η δράση έχει συνδεθεί με μειωμένη ανάπτυξη οιστρογονοεξαρτώμενων καρκίνων, όπως του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Η υψηλή διαιτητική πρόσληψη των καροτενοειδών (λουτείνη και ζεαξανθίνη), που βρίσκονται σε αφθονία στο μπρόκολο έχει συνδεθεί και αυτή με μειωμένα επεισόδια καρκίνου του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου της μήτρας, δέρματος και στομάχου.
- Προστατεύει από το έλκος του στομάχου. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση εκχυλίσματος βλαστών μπρόκολου, πλούσιο στο αντιοξειδωτικό σουλφοραφάνη μπορεί να σκοτώσει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και παράλληλα να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή του στομάχου που προκαλείται από αυτό.
- Έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Η αυξημένη συγκέντρωσή του σε ισοθειοκυανάτες (ITC), είναι ένας από τους λόγους που η κατανάλωση του έχει συνδεθεί με την καλή λειτουργία της καρδιάς μειώοντας το οξειδωτικό στρες. Φυσικά, πέρα από τις ισοθειοκυανάτες, το μπρόκολο περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου που είναι απαραίτητο για την διατήρηση του καρδιακού παλμού, ενώ παράλληλα ρυθμίζει και την αρτηριακή πίεση
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C συμβάλλει στην ισχυροποίηση του ανοσοποποιητικού. Επιπλέον, η βιταμίνη C ευθύνεται για την παραγωγή του κολλαγόνου του δέρματος και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου Τέλος σημαντική είναι η δράση της στη προστασία έναντι αλλεργικών επεισοδίων, περιορίζοντας τη βαρύτητα αλλά και τη διάρκεια τους.
Πώς να το μαγειρέψω;
Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος για το μπρόκολο είναι το μαγείρεμα στον ατμό για 1-3 λεπτά. Ο λόγος είναι για να διατηρηθεί το ένζυμο μυροσιναση που υπάρχει στο μπρόκολο και είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό της αντικαρκινικής ουσίας σουλφοραφάνη.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc