Πρόκειται για μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από την μεγάλης κλίμακας Nurses Health Study ΙΙ που παρακολουθεί περισσότερες από 100.000 γυναίκες από το 1989 και καταγράφει τον τρόπο ζωής, την διατροφή και την υγεία τους.
Τι μας έδειξε όμως αυτή η μελέτη;
Η καθημερινή κατανάλωση πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών και γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης έως και 20%.
Το μυστικό κρύβεται στη σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο, καθώς τα εσπεριδοειδή ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Ακόμα και ένα πορτοκάλι την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Πώς τα εσπεριδοειδή βελτιώνουν τη διάθεση;
Φαίνεται να σχετίζεται με το μικροβίωμα του εντέρου. Η κατανάλωση πορτοκαλιών και άλλων εσπεριδοειδών συμβάλλει στην ανάπτυξη του βακτηρίου Faecalibacterium prausnitzii, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και ευεργετικές του ιδιότητες και παιζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, των νευροδιαβιβαστών που συνδέονται με τη διάθεση, την ευεξία και τη μείωση του άγχους. Με απλά λόγια, όταν το έντερο είναι υγιές, ο εγκέφαλος λαμβάνει τα σωστά σήματα για να λειτουργεί πιο ομαλά και ισορροπημένα.
Γιατί τα εσπεριδοειδή ξεχωρίζουν;
Το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε σε άλλα φρούτα ή λαχανικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μοναδικό προφίλ των φλαβονοειδών, της βιταμίνης C και των φυτικών ινών που περιέχουν τα εσπεριδοειδή, προσφέροντας έναν συνδυασμό που ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει τη φλεγμονή και επηρεάζει άμεσα τη χημεία του εγκεφάλου. Εκτός από τα παραπάνω, η κατανάλωση εσπεριδοειδών συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία, προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί την γήρανση.
Πόσα εσπεριδοειδή πρέπει να καταναλώνουμε;
Η έρευνα δείχνει ότι ένα έως δύο πορτοκάλια ή άλλα εσπεριδοειδή την ημέρα είναι αρκετά για να προσφέρουν αυτά τα οφέλη.
Αυτό μπορεί να σημαίνει:
Ένα πορτοκάλι ή ένα γκρέιπφρουτ ως σνακ
Φρέσκο χυμό πορτοκαλιού το πρωί
Φέτες λεμονιού ή λάιμ στο νερό ή σε σαλάτες
Mocktail με εσπεριδοειδή και βότανα
Εσπεριδοειδή σε συνταγές γλυκών ή αλμυρών πιάτων
Γλυκά του κουταλιού με εσπεριδοειδή
Προσοχή στην κατανάλωση του grapefruit όταν ταυτόχρονα λαμβάνονται τα εξής φάρμακα
Αντιϊσταμινικά
Κάποια αντιβιοτικά (ερυθρομυκίνη και την κλαριθρομυκίνη)
Ορισμένα Αντιϋπερτασικά
Μερικά Αντικαρκινικά
Ορισμένες στατίνες (συμβαστατίνη)
Ορισμένα αντιψυχωτικά
Ορισμένα Αντικαταθλιπτικά
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc


